Имунната система на организма е сложен набор от органи, тъкани и клетки, които работят заедно, за да направят едно нещо: защитават организма от болести и инфекции, включващи вирусни инфекции. Кожата и лигавиците  (като устата) са първи слой на защита, но ако вируси успеят да влязат в тялото, системата може да реагира с възпалителен отговор или да изпраща специални клетки, наречени Т-клетки и В-клетки – да убият вируса. Ако имунната система на организма е отслабена, обаче, това може да бъде по-трудно да се направи.

За щастие, има промени в начина на живот, като например ядене на здравословни храни, които могат да стимулират имунната система и правят по-лесно избягването на честите вирусни инфекции като настинка или грип. По-долу са някои от най-добрите храни за укрепване на имунитета.

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина в големи количества; тази киселина  инхибира вирусите чрез стопяване на защитната мастна бариера около тях, което прави по-лесно да бъдат нападнати и унищожени. Лауриновата киселина показва, че е в състояние да работи срещу редица вируси, включително херпес, студ и грип до по-сериозни заболявания като генитални брадавици. Един от най-простите начини да използвате кокосово масло е да се практикува аюрведа изкуството на издърпване с масло, което представлява жабурене с масло в устата за около 20 минути, след това изплюване, което помага за прочистването на организма.

Спирулина

Тези синьо-зелени водорасли се използват като източник на храна на Изток в продължение на хиляди години, макар и още да не са толкова известни на Запад. Спирулина има много ползи за здравето и тъй като е богата на витамин B-12, той е в състояние да  засили имунната система на организма. По-специално, Спирулина е изследвана като средство за борба с генитален херпес чрез предотвратяване проникването на вируса в телесните тъкани и също е ефективна за намаляване на вирусното натоварване при тези с HIV.

Гъби

Гъби от всякакъв вид могат да помогнат с вирусни инфекции, защото съдържат бета-глюкан. Бета-глюканите са съединения, които активират имунната реакция и правят организма по-ефективен за справяне с настъпващите вируси. Те също са били показани за издигане и поддържане нивата на белите кръвни клетки, които идентифицират и убиват вируси и други патогени като бактерии. Майтаке и Шийтаке гъби са особено добри в това.

Конопено семе

Семена от коноп помагат да се борите с вирусите. Това се дължи на факта, че те съдържат протеин с глобулин, наричан едистин. Едистин има стимулиращ ефект върху имунната система. Конопеното семе също помага за имунитета чрез осигуряване на широк спектър от важни хранителни вещества като незаменими аминокиселини и омега-3 мастни киселини.

Вода

Това наистина е „супер напитка“. Хидратация с най-малко 8 чаши вода всеки ден може да засили имунитета и също да направи по-лесно промиването на вируси и други патогени, преди те да могат да причинят инфекция.

Тези храни могат лесно да бъдат включени в почти всяка диета. А ползите за здравето са една укрепена имунната система, която може по-лесно да се пребори с вирусни инфекции, като настинки или грип.

 

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *