Органичните храни могат да повлияят положително на тегло, ръст, благосъстояние и дори на имунната функция. Те предпазват вашата диета от пестициди, но за много хора е трудно да си позволят да ядат 100% органична диета. Продължете да четете, за да разберете кои храни са най-малко вероятно да бъдат замърсени с остатъци от пестициди и следователно са най-безопасни за закупуване като небиологични, ако е необходимо.

Аспержи

Според анализи на Групата по Околната Среда (EWG), аспержите са едни от зеленчуците, които е малко вероятно да съдържат остатъци от пестициди.

Този зеленчук е богат източник на витамини, минерали и есенциални протеини. Той е богат на витамин А, B1, B2, B3, B5, B-6, фолиева киселина, C, E и K. Аспержите са също пълни с антиоксиданти, като се нареждат сред най-добрите плодове и зеленчуци, заради способността им да неутрализират клетъчно увреждане от свободните радикали.

Авокадо

Авокадото е безопасно да се купува небиологичо заради своята дебела външна обвивка, която не позволява на пестициди да докосват вътрешостта на плода.

Авокадото съдържа повече от 25 основни хранителни вещества, включително витамини A, B, C, E и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. То помага да се поддържа здравето на сърцето, контролира кръвното налягане, понижава нивата на холестерола, насърчава здравето на очите, предпазва от рак и също е супер храна за здрава кожа, поради способността му да подхранва кожата.

Пъпеш (канталуп)

Също като авокадото, заради дебелата си кора, остатъци от пестициди не могат да се докоснат до годния за консумация плод вътре в пъпеша.

Той е добър източник на фибри, фолат, витамини от група В, витамин С и К, както и бетакаротин, антиоксидант, който помага да запазите очите, кожата и косата здрави.

Карфиол

С много ниски или никакви остатъци от пестициди, традиционно отглеждания карфиол е безопасен да се купува.

Карфиолът е с високо съдържание на диетични фибри, фолиева киселина, калий и витамин С. Той също така съдържа глюкозинолати, съдържащи сяра съединения, които помагат на организма за детоксикация.

Моркови

Конвенционално отглежданите моркови имат остатъци от пестициди по тяхната повърхност, но е лесно да се отстранят, когато ги обелите.

Морковите имат способността да увеличават здравето на вашата кожа, подобряват зрението, стимулират имунната система, подобряват храносмилането, увеличават сърдечно-съдовите заболявания, детоксикация на организма и повишават оралното здраве по най-различни начини.

Патладжан

Много от пестицидите, използвани за отглеждане на патладжан не остават върху кожата му, така че като цяло е безопасен избор.

Патладжанът съдържа някои основни хранителни вещества и е с ниско съдържание на калории, само 35 калории на чаша. Той също има ползи за сърдечно-съдовата система.

Киви

Пестицидите се използват рядко върху киви, така че не е нужно да ги купувате органични.

Високото им съдържание на витамин С насърчава здрава кожа, намалява кръвното налягане и помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Гъби

Гъбите имат много малко остатъчни вещества от пестициди, така че може да се закупуват и конвенционално отглеждани.

Снабдени с фибри, гъбите също са богати на витамини, селен, калий, мед, желязо и фосфор. Интересно е, че гъбите са единственият растителен източник на витамин D, който е от съществено значение за здрави кости и може да помогне за предотвратяване на остеопороза.

Прочете повече как да измиете пестицидите от плодове и зеленчуци тук.

Автор: Beverly Entin

Източник: http://blogs.naturalnews.com

4 thoughts on “8 храни, които не е нужно да купувате органични”
  1. Това не се отнася за аспержите расли в Гърция обаче!!!! Побеляват от ежедневното пръскане.Проверявайте по-добре инфото което имате!!!

  2. Пестицидите не се лепят по обвивката на растенията. Растенията израстват с химикалите от семето до плода и са натоверени през целия вегетационен период. Пестицидите остават в почвата и подпочвените води, която ние пием. Морковите са сред зеленчуците, при които се използват най-много пестициди. В конвенционалното земеделие се използват и минерални торове, както и хербициди, фунгициди итн. Статията е много невярна и повърхностна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *