(NaturalNews)

Витамин D е мастно-разтворим витамин и един от най-важните витамини за цялостното ни здраве. Въпреки, че на науката са известни пет негови форми (витамини D1, D2, D3, D4 и D5), двете форми, които са най-важни за нас са D2 (ергокалциферол, синтетична форма, направена от облъчване на гъби и растителна материя) и D3 (холекалциферол, естествена форма, създадена в телата ни от излагане на слънчева светлина). Освен че е по-естествен, витамин D3 е 87 процента по-мощен от витамин D2, което го прави най-добрата форма на витамин D за телата ни.

Какво прави витамин D?

Улеснява усвояването на калций – Витамин D помага за усвояването на калция в нашите стомаси, докато поддържа концентрациите на серумния калций и фосфат, необходими за нормалната костна минерализация. Ето защо толкова много добавки витамин D съдържат също и калций (и обратно): Двете хранителни вещества работят в тандем за стимулиране  здравето на костите. Без достатъчно витамин D нашите кости могат да станат крехки, тънки и безформени. Силен дефицит може да доведе до рахит (омекотяване и отслабване на костите) при деца и остеопороза (ненормална загуба на костна тъкан) при по-възрастни хора.

Поддържа здравето на сърдечно-съдовата система – Без адекватни количества витамин D калцият в тялото ни може да се натрупва в артериите, което води до атеросклероза (втвърдяване на артериите). Хората, страдащи от атеросклероза, имат много по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания – включително инфаркти и инсулти – от тези със здрави артерии. Освен това, проучвания показват, че хората с ниски нива на витамин D са по-склонни да страдат от високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет тип 2.

Модулира растежа на клетките – Когато работи като холекалциферол, витамин D  намалява клетъчното деление и увеличава нормалното узряване на клетките. Помага още и за блокиране  производството на протеини, които предотвратяват апоптоза (клетъчна смърт) в раковите клетки, докато подпомага протеините, които я причиняват. Поради тези причини, витамин D, както и някои други витамини, като антиоксиданта витамин С, могат пряко да забавят развитието на рак.

Регулира настроението – Забелязали ли сте, че настроението ви често се подобрява след като прекарвате известно време на слънце? Това е така, защото витамин D, който телата ни синтезират от слънчева светлина, увеличава нашите нива на моноамини. Моноамините, от които може би най-известният е серотонинът, са невротрансмитери, които играят централна роля в регулирането на нашите настроения. В действителност, много търговски антидепресанти действат като увеличават размера на моноамини в мозъка ни. Въпреки това, за разлика от търговските антидепресанти, полученият витамин D от слънчевата светлина увеличава естествено нашите нива на моноамини без ужасните, унищожаващи живота странични ефекти.

От колко витамин D се нуждаем?

Препоръчителната дневна доза на витамин D за възрастни е 600 международни единици (IU), както за мъжете, така и за жените. Въпреки това, като много препоръчителни дози от официални източници, тази цифра е тревожно ниска. Тъй като нашите тела произвеждат 10000-20000 IU витамин D едва след 30 минутно излагане на слънце на цялото тяло, не е трудно да се разбере, че получаването пет-цифрени нива на витамин D на ден (от слънчева светлина или добавки) е не само безопасно, но и желателно. Например, 10000 IU на ден е добро количество за повечето здрави възрастни. Освен това, според Джеф Т. Боулс, автор на книгата Чудотворните резултати от изключително високи дози на Витамин D3, консумирането на огромни дози от холекалциферол във форма на добавка (между 25000 и 100000 IU дневно) може значително да подобри здравето ни.

Малко храни съдържат витамин D и е почти невъзможно да се получат адекватни нива от него само от хранене. Казвайки това, следните храни са добри хранителни източници на витамин D: мазни риби (особено сьомга, скумрия и риба тон), рибени масла, като масло от черен дроб на треска, сурово мляко, сирене и яйчни жълтъци.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

One thought on “Витамин D: Достатъчно ли получавате от този важен витамин?”

Напиши коментар

Добави обява

×
×