(NaturalNews)

Магнезият е един от най-разпространените минерали на Земята и един от най-важните за човешкото тяло. Смята се, че над 80% от американците са с дефицит на магнезий. Недостигът на магнезий причинява безброй здравословни проблеми, които са много рядко диагностицирани от повечето здравни органи.
Магнезият е от решаващо значение за мускулната и нервната система и активиране и вътреклетъчното производство на енергия. Също така е необходим за ефективно разграждане и за изграждане на РНК и ДНК молекули. Тялото използва магнезий, за да неутрализира възпалителни протеини в тялото и за производство на ключови невротрансмитери като серотонин.

Най-често срещаните причини на магнезиеви недостатъци включват:

1) Недостатъчни хранителни източници на магнезий.
2) Фармацевтични лекарства, които взаимодействат с магнезиевата абсорбция в тялото.
3) Лош баланс на кръвната захар, което води до лошо усвояване на магнезий в клетките.
4) Чревна дисбиоза и чревна пропускливост, което води до лошо усвояване на хранителните вещества в червата.
5) Хронични умствени, емоционални и физически стресови фактори.
Много хора са с магнезиев дефицит, дължащ се на споменатите по-горе механизми. Това се случва, когато се ядат преработени и силно готвени храни през целия ден. Нужни са 54 магнезиеви молекули за ефективно метаболизиране на захарна молекула. Инсулинът е хормон, който е от решаващо значение не само за захарния метаболизъм, но също така от ключово значение за внасянето на магнезий в клетките. Лошата сигнализация на кръвната захар води до инсулинови пикове и лошо усвояване магнезий.

Симптоми на магнезиеви недостатъци:

 • Мускулни крампи и спазми и потрепвания на очите, лицето и мускулите
 • Предменструален синдром и менструални спазми
 • Мигрена и безсъние
 • Запек и стомашно неразположение
 • Тревожност и депресия
 • Лоша миризма на тялото
 • Бърз ритъм на сърцето, аритмии и заболявания на митралната клапа
 • Високо кръвно налягане
 • Атеросклероза (втвърдяване на артериите)
 • Слабост на зъбите и остеопороза/остеомалация
 • Калциеви отлагания като остеопороза, костни шипове, камъни в жлъчката и камъни в бъбреците
 • Синдром на хронична умора и разстройство с дефицит на внимание

 

Магнезий и имунната система:

Магнезият е мощен и съществен модулатор на имунната система. Той е известен като главнен минерал, защото участва в над 300 много важни телесни процеси. Магнезият е от съществено значение за правилното усвояване на витамин D3 и използването му в тялото. Магнезиевите недостатъци водят до имунни нарушения и увеличават риска от автоимунни и хронични възпалителни състояния.

Магнезиеви недостатъци са показали, че не координират правилно имунната функция и предизвикват възпалителна реакция в организма. Това е така, защото засяга и клетъчните и хуморалните имунни пътища. Това означава, че тялото не е в състояние да образува подходящи Th1 и Th2 клетки и потиска ефектите на възпалителните цитокини. Недостатъците също отслабват имунната система и правят тялото много по-податливо на инфекция.

Калцият и магнезият имат жизненоважен динамичен баланс

Калцият и магнезият са в постоянен и динамичен танц в клетките и кръвния поток. Това са два критични метаболитни минерала, които са антагонисти в това и имат противоположни действия. Когато изгубим деликатния баланс, дължащ се на неправилно хранене и неправилно допълване, ние разработваме хронични възпалителни проблеми. Изследванията показват, че средното съотношение на калций към магнезий, първичната диета, която нашите предци са яли е била близо до 1:1. Днешната диета доставя много повече калций и много малко магнезий, някъде в съотношение 5:1 – 15:1.

Нивата на калций се регулират и контролират от магнезий. Трите критични хормона, които контролират нивата на калций, паратиреоиден хормон, калцитонин и витамин D, се активират от магнезий. Без достатъчно магнезий, тялото натрупва калций в неподходящи области като жлъчния мехур, ставите, бъбреците и артериални легла. Това води до камъни в жлъчката, дегенерация на ставите и костни шипове, камъни в бъбреците и артериосклероза.

Най-добрите източници на магнезий:

Най-добрите източници на магнезий включват водорасли, тъмнозелени листни зеленчуци, суров шоколад (какао) и ферментирали зеленчуци. Сурови ядки и семена са посочени като добри източници, обаче тялото не е в състояние да усвои ефективно магнезия, заради антинутриентите фитинови киселини. При накисване и покълване на ядките и семената, се премахват фитиновите киселини и  това прави минералите като магнезий и цинк по-бионалични.

Друг изключителен източник на магнезий е сурово мляко и млечни продукти от крави, хранени с трева. Когато млечните продукти ферментират и се правят на кефир или сирене, магнезият става най-бионаличен. Розовата и английска сол също съдържат силно бионаличен магнезий, който може да се абсорбира чрез храната или чрез кожата. Ваните с английска сол са чудесна естествена терапия за тялото за поемане на магнезий.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

One thought on “Вредното въздействие от магнезиев дефицит”

Напиши коментар

Добави обява

×
×