Малко тропически плодове са толкова универсални като кокосовите орехи. Тези уникални, кръгли костилкови плодове, чието име вероятно произлиза от испанската дума от 16-ти век за „глава“ или „череп“, се обработват по целия свят за направа на кокосово мляко, брашно, захар и масло, безброй сапуни и козметични продукти, както и разбира се, кокосово олио – една от най-големите суперхрани на Земята. Всъщност, кокосовите продукти са станали толкова популярни на Запад, че ние често пренебрегваме плодовете в естественото им състояние. Въпреки това, според Центъра за изследване на кокосовите орехи, огромна част от населението на света зависи от пресните кокосови орехи за храна – храна, която те осигуряват в изобилие.

Изследванията в областта на кокосовите орехи

Контрол на теглото – Кокосовите орехи са богати на средноверижни триглицериди (СВТ), вид мазнини в храната, които са известни, че предизвикат загуба на тегло, благодарение на скоростта с която ги преработва тялото ни. Например, едно изследване, публикувано в броя от юни 2006 г. на Ceylon Medical Journal, показва, че по време на храносмилането средно-верижните триглицериди се превръщат в средноверижни мастни киселини и моноглицериди – две вещества, които тялото ни използва веднага, вместо да ги трупа под формата на мазнини. Освен това, СВТ са известни с това, че намаляват глада по-ефективно от дълговерижните триглицериди (намиращи се в богати храни като месо и сирене), което ни пречи да преяждаме и намалява калорийния ни прием с течение на времето.

Стимулират сърдечно-съдовото здраве – Високите количества на СВТ в кокосовите орехи също са свързани с подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Според д-р Мария Пиер Ст-Ондж, водещия изследовател на проучването, публикувано в броя от октомври 2008 г. на Списанието на Американския колеж по хранене, доброволци, които са били хранени със средноверижни триглицериди, като част от четиримесечен план за отслабване, имали забележимо намаляване на концентрациите на общия холестерол и вредния LDL холестерол. Ето защо, ако страдате от висок холестерол, добавянето на повече кокосови орехи към вашата диета може да помогне за стабилизирането му.

Отличен източник на фибри – Според Националната хранителна база данни на USDA половин чаша кокосов плод съдържа 7 грама диетични фибри. Въпреки че повечето хора знаят, че фибрите почистват чревния тракт и могат да помогнат за лечение на запек, една статия, публикувана в изданието на Nutrition Reviews през април 2009 г., показва, че диети, които са богати на фибри, също понижават кръвната захар, предпазват от диабет, засилват имунитета и както със средноверижните триглицериди – понижават нивата на LDL холестерола в кръвта. Всъщност, кокосовите орехи са една от най-добрите храни, които можем да ядем за поддържане  здравето на кръвта.

Подобряват мозъчната функция – Една порция от пресен кокосов плод ни дава 17 процента от нашата препоръчителната дневна доза мед, важен минерал, който активира ензимите, отговорни за производството на невротрансмитерите – химикали, които мозъците ни използват за предаване на информация от една клетка към друга. Поради тази причина богатите на мед храни като кокосовите орехи, могат да ни помогнат да се предпазим от когнитивен упадък, свързан с възрастта. Освен това, едно проучване от октомври 2013 г., публикувано в Списание за болестта на Алцхаймер, показва, че маслото в кокосовия плод може да помогне за предпазване на нервните клетки от протеинови плаки, които допринасят за развитието на болестта на Алцхаймер.

Минерално съдържание – Тъй като кокосовите орехи се състоят най-вече от мазнини, техните минерални профили не отговарят на другите тропически плодове. С казването на това, кокосовите орехи съдържат почтени нива на калий, желязо, фосфор, магнезий, цинк и важния антиоксидант селен. Освен това, една порция кокос ни снабдява с 60 процента от нашия препоръчителен дневен прием на магнезий, минерал, който улеснява множество химични реакции в телата ни. Голям брой от нас имат дефицит на този важен минерал, без дори да подозират.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×