(NaturalNews)

Червеното цвекло е коренен зеленчук, който се консумира от древни времена. Дори древните римляни и гърци са смятали, че червеното цвекло съдържа витамини и минерали. Всъщност, днешните изследвания доказват, че цвеклото е не само пълно с полезни хранителни вещества, но също така е удивителен начин да се гарантира, че оставаме здрави.

Червеното цвекло е коренен зеленчук, на който червеникавата и подута част расте под земята, докато листната част е над земята. То расте в тропическите и умерени области, и достига до зрялост за около два месеца. Въпреки, че растението е било култивирано в продължение на хиляди години поради хранителните му ползи, едва наскоро са проучени много от неговите ползи за здравето.

1. Червеното цвекло е афродизиак

Древните римляни са ценили червеното цвекло като афродизиак и са го отглеждали като такова. Днес науката подкрепя тази римска практика. Изследователи са установили, че цвеклото съдържа големи количества бор, елемент, който е пряко свързан с производството на полови хормони при хората.

2. Червеното цвекло уравновесява психичното здраве

Бетаин, същият компонент, който се използва от практикуващи лекари за лечение на депресия,  се намира в червеното цвекло. Друг страхотен елемент, съдържащ се в червеното цвекло е триптофан, който е доказан, че създава усещане за благополучие, като същевременно релаксира ума. Също така, то са чудесен начин за понижаване на кръвното налягане, което може да помогне за компенсиране на последиците от стреса върху организма.

3. Червеното цвекло увеличава енергийните нива

Тъй като захарта, която се съдържа в червеното цвекло се освобождава бавно в тялото, въпреки че нивата на захар са високи, те спомагат за поддържане на стабилни нива на енергия. Когато е сравнено с храни като шоколад, чиито захари се обработват бързо от тялото, червеното цвекло, което също е с ниско съдържание на калории, прави тласъка си на енергия да издържа много по-дълго.

4. Червеното цвекло е с високо съдържание на витамини и минерали

Тъй като е с високо съдържание на витамин B и желязо, червеното цвекло е особено полезно за бременните жени. Витамин B и желязо са необходими за растежа на нови клетки, както и за попълване  нивата на желязо, които често спадат в този момент от живота. В допълнение, червеното цвекло е с високо съдържание на следните витамини и минерали: фибри, фосфор, калий, фолиева киселина, бета-каротин, витамин А, магнезий, витамин С и бетацианин.

5. Червеното цвекло помага за прочистване на тялото

Червеното цвекло помага за прочистване на черния дроб. То може също да пречиства кръвта и е доказано, че предотвратява някои форми на рак. Яденето на червено цвекло може също така да покаже дали дадено лице има ниски количества от стомашната киселина. Това се показва, ако урината порозовее.

Добавянето на червено цвекло към диетата е лесно. Много хора просто добавят червено цвекло, което е смляно или варено, към шейкове. Друг начин да се подготви е изпечено, като преди това се нарязва тънко и се поръсва със зехтин.
Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×