(NaturalNews)

Какаовите продукти са много популярни в целия свят. Независимо дали е ядене на висококачествен шоколад за закуска или шоколадов сос, добавен към десерта вечер, какаото често оглавява класацията за любими храни на хората по целия свят. Много хора не осъзнават, че какаото предлага значителни ползи за здравето, които могат да им помогнат да осмислят моментите, когато се отдават на любимите си храни, дори и ако не би трябвало да го правят.

Невероятни антиоксидантни свойства

Голям брой доказателства сочат, че какаовите зърна съдържат голямо количество антиоксиданти. Някои изследователи казват, че концентрацията е около 10 процента. Казва се, че тази концентрация е по-висока от много общи храни, които са зачитани заради своите антиоксидантни свойства. Например, какаовите зърна съдържат 621 антиоксиданти, докато дивити боровинки съдържат 61, а домашните боровинки съдържат 32. Какаовите зърна съдържат също три пъти повече антиоксиданти от зеления чай и два пъти повече от червеното вино.

Естествен антидепресант

Какаовите зърна съдържат ензими, които са известни за борба срещу депресия. Серотонин, допамин и фенилетиламин (ФЕА) се използват от организма за насърчаване на позитивното психично здраве и чувство за благосъстояние. В допълнение, какаото съдържа и други ензими, които са предназначени да помогнат на тези чувства за щастие да продължават по-дълго.

Добро за здравето на сърцето

Какаовите зърна съдържат значителни количества полифеноли, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Изследователи са открити доказателства, че този елемент може да намали кръвното налягане и да засили здравето на сърцето. Магнезият е друг елемент, който е от жизненоважно значение за доброто здраве на сърцето, тъй като увеличава силата на сърцето и подобрява неговото здраве. Магнезият също така помага за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Кръвните съсиреци са един от рисковите фактори, свързани с инсулти и инфаркти.

Засилва енергията

Пиенето на чаша горещо какао, дава същите резултати за повишаване на енергията, като същия размер чаша кафе, без повалящия ефект на кафето, който изпитваме често след неговата консумация. Това е така, защото в какаовите зърна има по-малко стимуланти, отколкото в зърната на кафето. В допълнение, консумацията на какао помага за облекчаване на тревожност.

Загуба на тегло

Въпреки, че може да звучи парадоксално, яденето на какаови зърна може да помогне на хората да губят тегло. Понастоящем изследователи изучават ефекта на консумацията на какао върху подобряване на чувствителността към инсулин. Проучванията са в ход, като се фокусират върху изучаването на връзката между затлъстяването и чувствителността към инсулин, като някои учени вярват, че тази връзка може да допринесе за подпомагането на усилията на хората да отслабват.

При избора на какаови зърна за консумиране за здраве, най-добре е да изберете висококачествен тъмен шоколад. Той трябва да съдържа най-малко 70% какао, да не съдържа млечни продукти и да е направен от какаово масло. Този тип шоколад се консумира по-лесно в сравнение с горчивите какаови зърна.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr Sofiya

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *