Вашият метаболизъм изисква храна за енергия, така че, когато не ядете достатъчно, той компенсира. Метаболизмът се определя от генетика, възраст, пол, размер на тялото и някои промени в начина на живот, които могат съвсем буквално да ускорят процеса. По-бърз метаболизъм ви помага с храносмилането и помага да се горят мазнини дори докато спите. Има и много храни, които ускоряват метаболизма и възстановяват повредите му.

Храни, които стимулират бавен и нарушен метаболизъм

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове увеличават и засилват метаболизма ни. Плодове като грейпфрут са показали, че могат да помогнат да изгаряме повече мазнини и да подържат нашия метаболизъм висок. Това се дължи на голямото количество витамин С, полезен и здравословен компонент, който намалява неравномерното покачване на инсулина.

Чесън

Добавяне на чесън към храна, богата на мазнини и въглехидрати, може  да стимулира метаболизма. Изследвания са установили, че чесънът поддържа метаболизма на кръвната захар и помага да се контролират нивата на липидите в кръвта.

Зелен чай

Научните изследвания показват, че екстракт от зелен чай може значително да стимулира обмяната на веществата, както и да предостави различни други ползи за здравето. Зеленият чай е вкусен и  също е богат на антиоксиданти, които активно се борят с вредните свободни радикали!

Джинджифил

Установено е, че топлината на корен от джинджифил може да намали апетита, да помогне в храносмилането и да засили метаболизма след хранене. Опитайте да добавите нарязан или настърган джинджифил в чая за по-бърз метаболизъм.

Бадеми

Според изследвания, нискокалорична диета, богата на бадеми, може да помогне за увеличаване загубата на тегло. Предполага се, че добрите мононенаситени мазнини в бадемите не само имат ефект върху нивата на инсулина, но също така дават и чувство за ситост, така че вие ядете по-малко като цяло.

Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на мазнини и калории, но то също е пълно с фибри, витамини и минерали. По-важното е, че повечето от калориите в едно авокадо идват от мононенаситени мазнини, които помагат да се контролира скоростта на метаболизма.

Подправки

Много подправки стимулират метаболизма ви, като къри, черен пипер, горчица, лют червен пипер и канела. Добавете тези подправки в ежедневната си диета.

Прочетете още начини за засилване на метаболизма тук.

Автор: Geary Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *