Възпалението е първата реакция на организма и по-точно на имунната система да се бори с инфекции, и бактериални атаки. Остро възпаление е вроден защитен механизъм на тялото ни, но хронично възпаление може да бъде причина или основополагащ фактор за различни заболявания като рак, диабет, сърдечни заболявания, артрит и много други. Някои витамини, минерали и антиоксиданти, са особено полезни в борбата ни срещу възпалението.

Ето 7 фитонутриента, които винаги трябва да са част от живота ни

Витамин E

Това е витамин антиоксидант, който може да помогне за намаляване на възпалението. Витамин Е може да бъде естествено намерен в ядки и семена, включително бадеми и слънчогледово семе, както и в зеленчуци като спанак и плодове като авокадо.

Витамин С

Голям брой проучвания показват противовъзпалителните ползи от храни, които са с високо съдържание на антиоксиданта витамин C. Добри източници включват домати и доматен сок. Можете да намерите витамин С в много други плодове с ниско до умерено съдържание на захар, включително грейпфрут и лимони. Опитайте да започнете деня си с вода и пресен лимонов сок, който ще ви даде тласък на витамин С.

Витамин D

Витамин D помага за намаляване на възпалението.  Недостатъчно витамин D е свързан с редица възпалителни състояния. В комбинация с калций, витамин D  насърчава загуба на тегло. Има прогнози, които казват, че две трети от населението в САЩ е с дефицит на витамин D. Ние получаваме витамин D по естествен път, когато сме изложени на слънце. В допълнение го получаваме от храни като риба, яйчен жълтък, мляко и органни меса.

Витамин К

Според някои изследвания, витамин К е показан за защита срещу сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и други състояния. Витамин K1 може да се намери в зеле, карфиол, кейл и спанак. Витамин К2 се намира предимно в яйца и черен дроб.

Коензим Q10

Антиоксидант и противовъзпалително, коензим Q10  е от голяма помощ за облекчаване на възпалителни състояния, такива като подагра или хроничен артрит. С яденето на зехтин, сьомга, сардини, авокадо, магданоз, орехи, скумрия, броколи и спанак, можете да получите повече от достатъчно коензим Q10.

Глутатион

Антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали и осигурява огромно противовъзпалително облекчение за организма. Можете да го намерите в авокадо, домати, ябълки, грейпфрут и чесън.

Магнезий

Това е минерал, който може да помогне за намаляване на възпалението. Смята се, че 70 процента от всички американци страдат от недостиг на магнезий. Това е една невероятна статистика, защото магнезият се намира в голямо разнообразие от храни, включително тъмните листни зеленчуци като спанак, авокадо, бадеми, както и много бобови растения. Магнезиев дефицит е особено разпространен сред мъжете и жените, които са с наднормено тегло. Много от нас не получават достатъчно от този минерал, поради лошото качество на храната в живота ни.

Автор: Prof. Hesin

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-vitamins-minerals-fight-inflammation/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *